Spachtelputz

Veel mensen kiezen voor spachtelputz op hun muur of plafond. Spachtelputz is mooi afgewerkt en betaalbaar stucwerk. Maar hoe ziet dit stucwerk eruit, hoeveel kost het gemiddeld en wat is spachtelputz eigenlijk? Dat wordt hieronder uitgelegd.

Wat is spachtelputz?

Spachtelputz is een Duits woord. ‘Spachtel’ betekent spatel of plamuurmes en ‘putz’ betekent pleisterkalk. Spachtelputz is een kunsthars gebonden wandafwerking die een korrelstructuur achterlaat op de muur of het plafond. Dit komt door de steenkorreltjes die zijn verwerkt in dit stucwerk is verwerkt. Er bestaan verschillende soorten korrels en ze variëren in grootte van 0,5 tot 4 millimeter (extra fijn, fijn, middel, grof). De meeste mensen kiezen uiteindelijk voor een korrel met een grootte tussen de 1,2 en 1,5 millimeter. Spachtelputz heeft meerdere voordelen. Een eerste voordeel is het kleurvast, overschilderbaar en kan het worden gebruikt voor binnen- en buitenmuren. Daarnaast kan dit stucwerk aangebracht worden in iedere kleur, waardoor het voor ieders woning past. Een laatste voordeel is dat spachtelputz boen- en stootvast is, waardoor de muur lang en mooi meegaat.

Spachtelputz kosten

De kosten voor het aanbrengen van dit stucwerk verschilt natuurlijk per stukadoor. Maar er is gemiddeld wel een prijs te bepalen. Voor dit stucwerk op muren wordt, inclusief loonkosten, materiaal en btw, vaak tussen €12 en €18 per vierkante metergevraagd. Als u dit op uw plafond wenst, bent u iets duurder uit. Op het plafond kost dit stucwerk tussen €15 en €23 per vierkante meter. Als u meerdere muren en plafonds wenst te stuken, wordt er aangeraden om alles in één keer door een stukadoor te laten doen. Vaak hebben stukadoors een prijsaanbieding voor meer wanden en plafonds: hoe groter het oppervlakte, hoe lager de prijs per vierkante meter.

Zelf spachtelputz aanbrengen

Gaat u liever zelf aan de slag? Dit kan natuurlijk ook. Let wel op dat de kosten niet meer worden dan dat u het zou uitbesteden, dat zou natuurlijk zonde zijn. Het verbruik van spachtelputz is als volgt:

  • Extra fijn: ± 2,1 kg per m²
  • Fijn: ± 2,4 kg per m²
  • Middel: ± 3,4 kg per m²
  • Grof: ± 4,3 kg per m²

Spachtelputz komt in emmers van 8 of 17 kilo. Let hier goed op als u deze stucsoort gaat inkopen. Breng deze soort aan met een RvS spaan of spuitmateriaal. Bekijk van tevoren de prijzen die verschillende stukadoors vragen en bedenk vervolgens of u dit stucwerk alsnog wilt uitbesteden.